Samla på problem!

Professor emeritus i innovationsteknik är han, Kaj Mickos. Länge visste han inte att han skulle hålla på med uppfinningar. Han har varit allt från silversmed och byggnadssnickare till lärare i svenska för invandrare. Idag har det blivit ett 30-tal patent, flera företag och 20 000 rådgivningssamtal.

Jag bestämde mig för att bli uppfinnare. Men jag fick inga idéer. Så jag läste in mig på området. Aurora, vår yngsta dotter, föddes alldeles för tidigt så mamman behövde en bröstpump. Den var gigantisk! Jag gjorde en ny prototyp som inte såg ut som en mjölkmaskin! Fick ett idéstipendium.

För att få tillbaka min kreativitet bestämde jag mig för att bli pappaledig. Jag uppfann blöjpulkan. Stor lokal succé! Dock inget patent.

Vi är inne i enorm förändringsprocess. Klimatförändringar som ger en enorm produktutvecklingsuppgift. En miljard fler människor har kommit hit på jorden. Kunskap har blivit en handelsvara. Vi i Sverige har bara 1 % av världsforskningen! Vi måste ta in kunskap utifrån. Vi måste ha snabbare produktutvecklingsprocesser.

Charles Darwin: ”Det är inte den starkaste som överlever utan den som har lättast att anpassa sig till förändringar.” Vi måste inse detta. VI tror att vi har uppfunnit det mesta. Men behovet att uppfinna är större än någonsin. Allt finns kvar att uppfinna.

En innovation kan lika gärna vara tjänster, processer och metoder som tekniska produkter. En bra produkt är säljbar. En överraskande produkt som nått marknaden är min bild av en innovation. Varför pratar vi inte om matexporten i Sverige? Vi har massor av livsmedelsföretag men de är inte en del av vår självbild. Sverige har förändrats, största företaget är H&M.

Regioner gör swotanalyser och väljer ut 4 grejer som de ska bli ledande på, varav en är bioteknik. Detta går inte! Vi satsar på samma grejer hela tiden och att forskning ska frälsa oss. Vad gör man när det inte funkar? Satsar ännu mer.

Tre sätt där samhället förnyar sig: genom att innovera, imitera eller ivadera. Invadörerna går in på mogna marknader och förnyar konceptet. De blir snabbt globala. (Skype, Ryan Air, Ikea..) På nya gasellistan finns de snabbast växande företagen. Vilka är de? Nätpoker, psykologer med terapi på nätet, hårvårdsprodukter! Var är hightech-företagen? Dem som vi satsar pengar på?

Företagandet är mycket viktigare än innoverandet! VI måste ha en allvarlig diskussion om såddens betydelse för skörden. VI ska inte bara ha nobelpristagare utan skaffa en bredd. Det är ur bredden de kommer. Vi måste ha knattelag för att få fram NHL-hockeyspelare.

Människor skapar förnyelse, inte tekniker eller affärsidéer. Det behövs en person och ett problem. Personen är viktigast. Sen behövs pengar till projektet för att få fram produkten. Målet är att starta en process. VI måste starta många saker för vi vet inte vart de tar vägen. Om vi inte startar blir det ingenting. Om det är så att vi behöver innovationer allt snabbare, då räcker det inte med innovationssystem utan produktionssystem för innovationer!

Hur fort kan jag göra detta på – jo 72 timmar. Pressen skrev och gav mig uppmärksamhet. Tog 16 sörmlänningar och låste in dem i källaren. Vi hade 7 patentsansökningar efteråt! Mina processledare har alla en innovation ute på marknaden. Det är som en byggprocess, du behöver byggexperter men också en ledare. Plus pengar och byggherren. Någon som har ett problem ska lösas. Det mesta av förnyelseindustrin är småförändringar. Någon gång blir det penicillin eller transistorer.

72 timmars racet är en förändringsprocess som kan användas i alla olika sammanhang. I varje race är vi inte nöjda förrän kunden är förvånad. Folk blir omtumlade av detta.